Álomotthon Budán, tündéri gyerekekkel

Ami a lakásról minden alkalommal elsőként az eszembe jut, hogy a világ egyik legbájosabb kislánya, a legtermészetesebb hangon azt mondta: Ő, a rózsaszín – szürkét szereti. A Kis Hölgyről tudni kell, hogy 7 éves, és kifogástalan ízléssel rendelkezik. Valamint, hogy az utolsó díszpárna helyre kerüléséig tántoríthatatlanul ragaszkodott a tervekhez! Így a kivitelezés végére tulajdonképpen Ő lett az Álomügyfelünk: egy kifinomult Kisasszony, aki tudja mit akar, és azt meg is szerzi magának (lásd a flamingós tapétát, de erről később lesz még szó). A másik egy sokkal gyakorlatiasabb dolog: a Megbízónk National Geogragraphic gyűjteménye, amihez a nappali polcrendeszerét terveztük. És ami sárga. Nagyon sárga 🙂 A nappaliba faltól falig érő könyvespolcot, az ablak elé kényelmes kárpitozott padot terveztünk, A pad mögött radiátor van, ezért a keretbetétes frontok áttört fém rácsmintával készültek. A tükör, a mennyezeti csillár és a képkeretek matt réz színe a NatGeo kollekció sárga színével harmonizál.

A lakás egy 2001-ben épült, jó állapotú házban található. Igazából azon kívűl, hogy a belső dizájn felett eljárt az idő, semmi probléma nem volt vele. Így a funkciókon és a falakon nem is változtattunk, a tervezési feladat egy kényelmes, modern, némi könnyed eleganciával fűszerezett családi otthon megtervezése volt. Az első pillanattól szerettem ezt a munkát, a fent említett csodacsaj miatt is, és azért, mert egy nagyon kedves, szerethető családnak dolgozhattam. Apa, anya és két kislány otthona lett ez a gyönyörűen megújított budai lakás.

Az étkező a nappali felöl nézve. A nappali átjárót intimebbé tettük a két oldalra tervezett átlátszó paravánnal. Ezzel a térnek klasszikusabb, nagypolgári lakás jellege lett. A berendezés alapszíne a törtfehér, kiegészítő színként a kék és a levendula színárnyalatait választottuk. A nappaliban a furnérozott felületek wengebarna színt kaptak, a lakás többi részében világosabb fa felületeket használtunk.

Az étkező felől is jól látható az ablak előtti kényelmes pad. A nappaliba mindenképpen egy elegáns mennyezeti csillárt szerettünk volna, a belmagasság miatt azonban a legtöbb csillár túlságosan belógott a térbe. Végül erre a visszafogott kis magasságú lámpára esett a választásunk, melynek törtfehér textilbúrája harmonikusan visszaköszön az étkező ovális lámpájában. Az étkezőszékek finom levendulaszínű bársony kárpitot kaptak, amit csontszínű kéderrel emeltünk ki.

A régi konyha helyét és a gépészeti kiállásokat megtartottuk, a dizájn viszonyt nagyot változott. Az eredetileg cseresznye furnéros modern-játékos konyhát egy nagyon elegáns, klasszikus fehér szépség váltotta, amit kék azulejo csempeburkolattal terveztünk. A konyhapultot és a konyha alsó szekrényeket az étkezőbe is kifuttattuk, így optikailag összekötöttük a két helyiséget és elegendő tárolófelületet biztosítottunk.

A konyha fókusza a nyitott-üveges konyhaszekrény elem. Az íves, üveges felső szekrények közé nyitott polcos elemet terveztünk, a hátfal kialakításánál a tükör és a függőlegesen mart falécek közül végül az utóbbi mellett döntöttünk. Az akasztókon tárolt fűszernövények és konyhai eszközök élettel telítik a konyhát, amit nap mint nap rendszeresen használnak. Az “U” alakú konyhában maximális kihasználtsággal alul fiókos és polcos elemeket, felül mennyezetig érő polcos felsőszekrényeket terveztünk. A főzőlap felett beépített elszívót terveztünk, amelynek kivezetése az eredeti helyen, a külső falon van. Kézre álló kis fűszeres polcok teszik könyebbé a főzést.

A sütőt, mikrót és a hűtőgépet a szemben lévő konyhabútorfalba építettük. A konyhai ablakokat is szerettük volna othonosabbá, lágyabbá tenni. Mivel a belátást nem kell akadályozni, római rolót használtunk, ami a legtöbb esetben félig felhúzott helyzetben van. A konyhában és az étkezőben összesen három ablak van egymás mellett, az ablakok közé egy-egy falikart tettünk, amelyek párja a nappaliban van. Új elem az egész lakásban következetesen végigfutó sávvilágítás és a stukkó, ezzel is kiemelve a dizájn klasszikus – elegáns jellegét.

A régi, cseresznyeszínű furnérlemezzel borított bejárati ajtót átfestettük, hogy összhangban legyen a belső térrel. A külső részt meghagytuk eredeti állapotban, így a ház szabályait is tiszteletben tartottuk. A folyosóra galériafalat és cipőtárolós komódot tettünk. Az falba süllyeszett lábazati fények az esti közlekedést segítik, fényérzékelővel szereltük és arra is figyeltünk hogy a meglévő dugaljakkal legyen egy magasságban. Ezektől, a néha feleslegesnek ítélt apró részletektől lesz végül kifinomult, rendezett a kész enteriőr.

A bejárattól jobbra egy kis előszoba található, ahol a fal keskenysége miatt csak 45cm mély gardróbszekrény fért el. Az alsó fiókos részeken ugyanazt az áttört fémrácsos frontot használtuk, mint a nappali ülőpadnál. A bőrszíjas akasztó egyedi tervezés. Abban hogy végül ez is lett felszerelve, nem kis szerepe volt a Megbízó hajthatatlanságának, és hogy az utolsó pillanatig ragaszkodtunk ahhoz hogy a terv szerinti egyedi kialakítás valósuljon meg. Időnként a lakberendezés folyamán is meg kell küzdeni azért, hogy a könnyebb egyszerűbb megoldások helyett az álmaink valósuljanak meg.

Puha, hívogató, szerelmetes hálószobát terveztünk, ahol nincs TV és semmi más ami elvonja a figyelmet a pihenéstől. Mindegyikünk akinek pici gyerekei vannak, vagy éppen már nagyobbak, tudja, milyen felemelő tud lenni pár óra pihentető alvás, vagy az elvonulás kettesben. Ebben a finom, nőies hálószobában, minden a kényeztetésről és a luxusról szól, mint a franciaágy puha bársony kárpitja, a világos krém színárnyalatok, a megnyugtató apró geometrikus mintájú tapéta vagy a virágokat ábrázoló pasztelszínű képek. Otthon, édes otthon!

A hálószobában adottság volt a franciaágy mögötti falbeugrás, amin ha nem változtatunk az ágy mögötti beépített polcos szekrényelemmel, akkor vagy lyuk marad az ágytámla mögött, vagy betolva a mélyedésbe az ágyat, nem marad hely az ablak felöli oldalon az éjjeliszekrénynek. Végül a tervek alapján a beépítés mellett döntöttünk. Az ágy mögötti beugróba rejtett szekrényt terveztünk, a kiugró részre pedig ugyanabból az anyagból falburkolatot, így egységesítve az egész falat. A hálószoba ajtaja is a falburkolat része lett színben, anyagában azonos vele. A nyolcfiókos komód tökéletes tárolóhely, emellett a szülői nagy gardrób a hálószoba előtti folyosón kapott helyet.

A két fürdőszoba közül az egyik kádat, a másik zuhanyzót kapott. Ez a kádas fürdőszoba van a hálószobához közelebb, ez lett a szülői fürdő. A travertin kőlapot a kád környékét kivéve, csak 120cm magasságig burkoltuk (geberit wc tartály tetejével fut), felette speciális vízálló tapétát terveztünk, amit egyedileg a helyszín méreteire gyártattunk le. A pontos tervezésnek köszönhetően a fürdőszobában a kád, mosdószekrény, WC és a bidé is kényelmesen elfér. A mosdó feletti részre beépített felsőszekrény készült, kis nyitott polccal, LED tükörvilágítással.

A kád körül a travertin burkolatot mozaikkal kombináltuk. A kád mosdó felöli oldalára épített, burkolt polcokat terveztünk alsó LED sávvilágítással. Lényegében ebben a helyiségben fordítottuk a legnagyobb figyelmet a világítási képeknek, az általános erős megvilágítás mellett, használtunk LED sávvilágítást, színes RGB LED sávvilágítást a mennyezeten és “csillagos égbolt” világítást a kád felett. Így tökéletesen funkcionál a fürdőszoba a reggeli készülődéshez és a hosszú munkával és családdal töltött nap után egy privát wellness helyiség szerepét is betöltheti. Biztosan nem ezek az apró ötletek okozzák a legnagyobb kiadást az építkezés alatt, néha viszont egy esti rózsaszín fényben való illatos kádfürdő a legnagyobb boldogság lehet 🙂

A Nagylány szobája nemrég lett felújítva, ezért a beépített szekrényt és a parkettát megtartottuk, ezek köré építve az új enteriőrt. A tükör és a zongora is maradt, ahogy az ágy és az íróasztal elrendezése is. A felújítás alatt gondosan letakartunk minden megtartandó elemet, hogy megvédjük a munkálatok alatt, így nem lett sérülés amikor kicsomagoltuk a szobát! A falra egy szürkés-rózsaszín aprómintás tapétát választottunk, ehhez kerestünk azután textíleket, kiegészítőket. Az ablakokra itt is római rolót terveztem, így az íróasztal kényelmesen használható és a radiátor elé sem lóg be a függöny.

A régi kisebb íróasztalt egy légiesebb, de nagyobb felületű fehér asztal váltotta, fölé lebegőpolcokat szereltünk. A falra írható táblát tettünk, amire a ceruzák, apró tárgyak is elhelyezhetők, így felszabadult az asztal felülete. Puha szőnyeg, néhány plusz babzsákpuff, egy kényelmes ágy az álmodozáshoz: a Nagylányszoba összetevői.


A híres-neves flamingós tapéta, amiről az elején szó volt! Az úgy történt, hogy a “szürke-rózsaszín” instrukció után, mint minden más esetben, a bájos kis ügyfelünkkel is elkezdtük bújni a pinterestet inspirációért. Természetesen készítettem mappát, ahová gyűjtöttük a szebbnél szebb képeket (szigorúan csak azt ami szürke-rózsaszín, de nem nyálas, mert azt nem szeretjük, ugye!). Aztán jött ez a tapéta, amit lestoppoltunk, és innentől ez lett a Kislányszoba dizájnjának origója. Miután mindent megterveztük és a konkrét tapéta vásárlásásra került sor, tettünk néhány üzletlátogatást, ahol a többi tapéta kiválasztása közben a kolléganők mutattak hasonló tapétát a Kislányszobába is. Volt ami flamingós volt, de más mintájú vagy színű, volt ami színben jó volt, de nem falmingós, volt aminek az volt a “hibája” hogy vízszintesen repültek a madarak. Az én múzsám, a Kis Hölgy töretlenül, bármilyen csábításnak ellenálva, minden alkalommal annyit mondott – finoman és halkan – “olyat szeretnék ami a terven van, amit a Viki tervezett”. Imádnivaló! Nem hiszem hogy ennél szemléletesebben le lehetne írni, hogyan kell Megrendelőként a Tervezőnk szívébe lopni magunkat 🙂 Természetes hogy Az A Tapéta került a falra, és nem lett a szoba “nyálas”, de lett benne ezüstrózsaszín és puhaszürke fal és sok hófehér és egy kis púderszín árnyalat.

Eredetileg ez volt a közös Kislány és Nagylány szoba, a felújítás után a nagy kérdés az volt, hogy tudnak-e majd külön aludni a Lányok? És mivel mindketten alig várták hogy készen legyen az álomszobájuk, boldogan vették azt birtokba. Bekuckóznak a szobájukba, tanulnak vagy játszanak, vendégeskednek egymásnál, máskor a barátnőket hívják meg egy “ottalvós pizsipartira”. A gyerekszobának mindig több funkciót kell betölteni, egyszerre nappali, hálószoba, gardrób és “home office”, így tervezéskor a dizájn mellett a megfelelő tároló helyekre is gondot kell fordítani! Egyébként az a tapasztalatom, hogy ahol bevonjuk a gyerekeket a saját szobájuk kialakításába és megfelelő tárolóhelyeket tervezünk, ott könnyebb rendben tartani a gyerekszobákat.

Négytagú család lakja ezt az ideális elrendezésű budai lakást. A bejárattól jobbra egy kis előtérből nyílik a Nagylányszoba és egy gardróbszoba. A bejárattól balra a zuhanyzós fürdőszoba található. Ide került a mosógép és a kazán, a gépészeti rész, beépített szekrényfallal eltakarva. A reggeli készülődést mindenképpen megkönnyíti a két teljes értékű fürdőszoba, így itt is megtartottuk a mosdót és a WC-t. A burkolatokat és a szanitereket kicseréltük. A folyosón keresztül jutunk az étkezőbe, ahonnan a nappali és a konyha egy légtérben nyílik. A privát, hálószobai részt egy belső folyosón keresztül lehet megközelíteni. A belső folyosóról nyílik a második fürdőszoba és a Kislányszoba is. A hálószoba és a nappali egy meghitt kis teraszt ölel körbe, mindkét szobából közvetlenül kijárattal. A teraszt is felújítottuk, új burkolatot kapott. Az otthonosságot növényekkel, kényelmes kerti fotelekkel ártük el, így az év nagy részében, amikor az idő engedi, a lakás teljes értékű része a zöld parkra néző kis terasz is.

Ha megtetszett valami a bemutatott enteriőrben, szeretnél többet tudni arról, mit hogyan terveztünk, vagy kérdésed van, ne habozz, írj az info@langvikienterior.hu-ra, ha tudok segítek 🙂

v.

Megosztom, mert tetszik...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email