Fekete-fehér és kék – belvárosi apartman felújítása

Az egyik legizgalmasabb feladat, amikor a százéves elhanyagolt lakások újradizájnolására kapunk megbízást. Kihívás a lelakott romhalmazból létrehozni egy mai korszerű otthont, megőrizve a ránk hagyott szépséget. Lehet szeretni vagy nem szeretni, választani az újépítésű apartmanok kényelme és a régi ház patinája között, de aki vonzódik a nagy belmagassághoz, a kazettás fa ajtókhoz, ablakokhoz, az eredeti díszes réz kilincsekhez, annak varázslatos ennek a századfordulós lakásnak az átalakulása is. A klasszikus belvárosi ház boltíves gangjáról közvetlenül a modern konyhába lépünk. A világos színek, a fényes felületek és a mennyezeti szpotlámpák miatt minden napszakban ragyogónak érzékeljük a belső udvarra néző helyiséget.

Így látnánk a konyhát felülnézetből a sakktábla mintás padlóval és a reggeliző pulttal. Ugye ismerős, hogy bármekkora a lakás, mindig a konyhában gyűlik össze a társaság? Ezért a konyhasziget köré annyi széket terveztünk, hogy mindenki kényelmesen elférjen.

Az ablak és az ajtó közötti szekrényben csináltunk helyet a porszívónak, tisztítószereknek, nem mellesleg a gázórát is elrejti. A fehér pliszéfüggönyök a folyosóról való belátást akadályozzák meg. A pliszéfüggöny egyik előnye, hogy tetszés szerinti magasságra állítható.

Jobbra nagyon-nagyon régen 4 db ajtó volt egy nagy közös ajtótokkal. Amikor a lakást megvette a tulajdonosa már csak két ajtó volt, ezeket megtartottuk. A nappalihoz közelebbi a fürdőszobába, a bejárat melletti a gardrób – “homeoffice” helyiségbe nyílik. A középső vaktokokba függesztett cipősszekrénykéket és nyitott polcokat tettünk.

Egy időtlen “Timeless” stílust adtunk a konyhának azzal, hogy klasszikus elemeket használtunk, mint a sakktábla mintában kirakott Nero Marquina és Calacatta mintás greslap burkolat, fényes fehér metrócsempe, fekete Black Galaxy gránitpult és két függesztett “fisherman” lámpa. A legújabb trend szerint rejtett fogantyúkat kellett volna terveznünk, mi viszont maradtunk a hagyományos szögletes króm fogantyúknál, mert ez jobban illik ehhez a konyhához. A szemben lévő integrált konyhafalba építettük a sütőt, mikrót, a hűtőgépet. A legszélső elem a kétajtós fiókos kamraszekrény alul fiókokkal, felül fix polcokkal.

Az ablak mellé keskeny vitrines tálalószekrény elemet tettünk, indusztriális stílusú fém-üveg ajtóval. A konyhaszigethez rozsdamentes lábtartót terveztünk kényelmes kárpitozott bárszékekkel. Szerintem végig tudnám nézni innen egy komplett menü elkészítését. Na jó, lehet segítenék is kicsit ; )

A nappali halványabb színvilága harmonizál a konyhával. A fehér és szürke alapszínekhez itt is kék kiegészítőket választottunk. Az eredeti, halszálka mintás tölgyfa parkettát megtartottuk, felújítottuk. Azt szerettük volna, hogy az összhatás világos, semleges és megnyugtató legyen.

A konyhához közel került az étkezőasztal, abban bízva, hogy nem csak a konyhasziget lesz vonzó a napi használatban. Igyekeztünk nem csak szép, de kényelmes sarokkanapét választani. A sarokkanapét az ablakokkal szembe fordítottuk, ezzel kettéválasztottuk a nappali teret. A bioetanol kandallóval tökéletes az otthoni relaxáció.  Az egyedi méretben készült, egész falon végigfutó könyvespolc összeköti a nappali és az étkező részt. A fehér szín miatt légies, mégis a sok polcon, fiókban elférnek a kedvenc könyvek és a személyes tárgyak.

A magas mennyezet alól belógatott függönyök kihangsúlyozzák a belvárosi lakás pazar belmagasságát. Ha a nappali két oldalára rendeztük a sötétítőfüggönyt, ezzel is tágítjuk a teret.  Az eredeti ajtókat megtartottuk és újra hófehér színt kaptak. A parketta alacsony fa szegőlécét magas fehér dekorlécre cseréltük, ezzel a klasszikus elegáns stílust erősítettük. A régi házak belmagassága a legritkább esetben egységes. Egy szobán belül is inkább a “változó” és a “konkrétan ferde” jelző illik rá. A mennyezet alatt 35 cm-rel végigfutó vékony dekorléccel optikailag kijavítottuk ezt a hibát, mivel a felette lévő szín és a mennyezet fehér színével összeolvad, a színváltásnál pedig az egyenes vonal vonzza a szemet. Apró költségbarát trükk, de rendezett lesz a látvány.

A visszafogott stílusú nappaliból átlátás nyílik a hálószobába. Izgalmas részlet a florális fotótapéta, ami nem mellesleg az egyik vezető dizájntrend idén. Ruhákon, bútoron, jegyzetfüzeteken és minden máson is dúskálunk a botanikai, virágos és leveles mintákban, megidézve ezzel a természetet.  Azért hogy ne egy sima tapéta legyen a fal közepére felragasztva, dekorléccel kereteztük, így inkább olyan lett, mint egy óriási kép. Nekem külön szerelem a tapéta háttérmintája, töltőtollal, kézzel írt sorok.

A meglévő franciaágy mögé kárpitozott falpanelt tettünk, aminek az anyagához a tapéta zöld árnyalatát választottuk. A kárpitozott panellel optikailag kiegyensúlyoztuk a keskeny, csőszerű hálószobát. Annyira hangsúlyos a virágos tapéta-kép, hogy az ágy fölé a legjobb választás ez a semleges ezüstszürke pointilista alkotás.

A mai gyors világban, ahol mindig elérhetőnek kell lenni, időnként jól esik csendben egyedül, egy csésze kapucsínóval elvonulni, belemerülve egy jó történetbe. Ismerős érzés ugye? Nekem eléggé, ha azt nézzük, hogy szenvedélyes könyvmoly vagyok. A megbízónknak szintén életforma az olvasás, így nem volt nehéz megtalálni a tökéletes funkciót az ablak előtti résznek. A radiátorhoz közel meghitt olvasósarkot alakítottunk ki, kényelmes fotellel, puha szőnyeggel, lerakó asztallal és lábzsámollyal. Azt hiszem az ablak elé egy filigrán kis könyvtartó bútor még kelleni fog! Vagy a gardróbszekrény cseréljük le könyvespolcra 🙂

A fürdőszoba éles dizájnváltás a lakás többi részéhez képest. Tudom, hogy általános javaslat a kis helyiség világosra festése tértágítás szempontjából, de higgyétek el ez a fürdő olyan pici, hogy a kristálytiszta hófehér sem tenné tágassá. Ha már így alakult, inkább kihasználtuk a lehetőséget és a karakteres színvilággal, színes RGB szpotlámpákkal, épített zuhanyfülkével, fejzuhannyal igazi SPA hangulatot teremtettünk a kis alapterületen. Az ajtó mellett pont akkora a hely, hogy a kazán elfér a magas szekrényben, de a mosdót egy picit előrébb kellett hozni, hogy kényelmesen lehessen használni. Egyébként mindennek találtunk helyet. Szennyestartó, törölköző szárítós radiátor, led sávvilágítás, színes fények, tároló hely – praktikusan elrendezve és még mindig nagyobb helyen, mint például egy vitorlás hajó fürdőkabinja. Persze nem a Black Pearl-re gondoltam.

A WC a fürdőszobából nyílik, egy falban futó üveg tolóajtó választja el a zuhanyzótól. Egységes burkolatot használtunk, ez összeköti a helyiségeket. A WC tartály feletti dobozpolcba süllyesztett LED sávvilágítást terveztünk.

A padlóra és a falakra antracitszürke pala burkolat került. A fürdőszoba ajtaját belülről a burkolattal megegyező színre festettük, ahogy a falak is ugyanazt a színárnyalatot kapták. A törölközőszárítós radiátort egyedi színnel rendeltük, így belesimul a környezetébe.

Az előzőleg kamraként használt helyiségben praktikus helykihasználással alakítottunk ki a mennyezetig érő gardróbszekrényt és az otthoni mini “irodát”. Ki ne vágyna egy állandó helyre ahol a számlákat, otthonnal kapcsolatos adminisztrációt, utalásokat nyugodtan el lehet intézni? A polcos felső szekrényben minden rendezetten elfér, és hogy ne porosodjanak az iratok, üvegezett ajtót kapott, hasonlót, mint a konyha fém-üveg ajtaja. Dekorációnak, a fekete-fehér koncepciónál maradva, a Cole&Son Fornasetti Nuvole tapétáját választottuk.

Így néz ki az új alaprajzi elrendezés a bútorozási tervvel. Bejáratnál a konyha, jobbra gardrób-otthoni iroda és fürdőszoba-WC helyiségek. Bejárattal szemben a nappaliba jutunk, innen a gyönyörű kétszárnyas ajtón a hálószobába. Tipikus belvárosi alaprajz, ahol két embernek tökéletes, kényelmes otthont lehet kialakítani. Van hely barátokkal a társasági életnek és van lehetőség elvonulásra is.

A felújítás során a ‘konyha – étkező’ és a ‘fürdőszoba – gardrób – iroda’ helyiségeknél változtattuk a falak elrendezését. Az alaprajzon sárga kiemeléssel a bontandó falakat, pirossal az építendőt jelöltük. A legnagyobb változás az eredeti elrendezéshez képest, az volt, hogy megszüntettük a folyosót, egybenyitottuk a régi konyhával, így egy szép tágas új konyha teret nyertünk, ami ebben az esetben jobban kihasználható.

A képen látszik, hogy milyen elhanyagolt piszkos volt a lakás, a régi festéssel, kopott parkettával és elsárgult ajtókkal. Most a felújítás után életre kelt és egy jól használható világos új otthon lett belőle, a tulajdonosok legnagyobb örömére.