Lang Viktória a 2011. Év Lakberendezője cím kitüntetettje

(A Lakberendezők Országos Szövetsége által felkért Bíráló Bizottság névsora: Dr. Bálint Imre Ybl díjas építész, a Budapesti Építészkamara elnöke, Szenes István Ybl díjas belsőépítész, a Belsőépítész Egyesület elnöke, Dr. Slézia József művészettörténész, Ebedli Gyula és Pozsonyi József belsőépítész.)

1997
A bátorság sohasem hiányzott a szótáramból, így gondolkodás nélkül elfogadtam a lakberendezési vizsgáim előtt az első megbízásomat. A családi ház tervezése tanácsadói és beszerzési feladatokból állt, egy budapesti otthont kellett kialakítanom. Amikor elkészült, napokon belül új felkérés érkezett, egy balatoni klasszikus parasztház tervezése: szalmatetővel, épített konyhával, kemencével, régi magyar parasztbútorokkal. A vizsgáim időszakára esett egy amerikai távközlési cég (Lucent Technologies) kétszintes irodájának a felújítása. Miután elkészítettem a terveket, a kivitelezést és a beszerzést is menedzseltem. Így történt, hogy a lakberendezési iskola számomra nem csak elméleti, de komoly gyakorlati „tudással” is zárult.

A megbízások során a tervezés, a koncepció kialakításával kezdődik a feladatom, majd ezt követi a terveknek megfelelően a kivitelezés lebonyolítása, a szükséges anyagok beszerzése, legyártatása. Rendszerint magas minőségű anyagokkal dolgozunk, ami technológiai tudást, anyagismeretet és nagyobb felelősséget jelent.

Gyakran tervezek egyedi bútorokat, három évig résztulajdonosa voltam egy asztalosműhelynek is. Ez idő alatt megtanultam a „dizájnbútorok” kivitelezésének követelményeit, a bútorgyártás folyamatát, a „terv – költség – kivitelezhetőség” arányát. Ez stabil alapként szolgált a későbbiekben is, amikor nemrég kárpitos bútorok tervezésébe és gyártásába kezdtünk.

2000.
Az „asztalos inaskodás” évei alatt is változatos munkáim voltak, mint pl. a Hősök Terén egy nagypolgári lakás teljes körű belsőépítészeti tervezése és kivitelezése, vagy egy nagyváradi Kínai Étterem. A Hősök Terén extra magas minőségű lakást kellett kialakítani külföldi Megrendelőiknek úgy, hogy ők nem tartózkodtak Magyarországon. Egy orosz tolmács és egy magyar képviselő volt, akikkel a kapcsolatot tartottam. A tervezésnél a tervdokumentációt és az egyéb információkat postán küldtük, időnként személyesen is egyeztettünk, de főként a magyar képviselőjükön keresztül tartottuk a kapcsolatot. A kivitelezés zökkenőmentes volt, az egyeztetések után mindig pontosan fizettek.
A Kínai Étterem megbízásával kezdtem a 2000-s évet. Az elején komoly tanulmányutakat tettem budapesti kínai éttermekben. Végignéztem 7 vagy 8 étteremet és meg kellett győznöm a tulajdonosokat, hogy a konyhába is be kell néznem, mert ilyen éttermet fogok tervezni – de ne aggódjanak, mert külföldön. Voltak vicces pillanatok…

Akkoriban még nem volt divat Kínából konténerrel árut hozatni – és az ötletünk hogy itthon szerzünk komplett „kínai étterem bejáratot” nem igazán volt életképes, így lerajzoltam és legyártattam az egész kaput, tetőt, rácsokat, sárkányokat és oroszlánokat a Róna utcában lévő TV-s díszletesekkel. A berendezés nagyváradon készült, a látványelemeket mi vittük, a tervezés és a tervezői művezetés volt a feladatom.

Mindezek ma a legtöbb lakberendezőnek napi rutinfeladatnak tűnhetnek, de 11 évvel ezelőtt kb. álomvilágban éltem, nem ismerve olyan az építőiparban használatos kifejezéseket, mint „nehéz ügyfél, nem fizetés, kivitelezési problémák”. Hasonlít a helyzet arra a történetre, mi szerint a gyerekeink azért olyan édesek az első tíz évben, hogy elviselhetővé tegyék a következő tizet…

Az elkövetkező években ismét irodákat, bútorokat és lakásokat terveztem, voltam a LOSZ elnökségi tagja, szerveztem és tartottam előadásokat, kiállításokon vettem részt, pályakezdő lakberendezőknek gyakorlati képzést biztosítottam, munkáim jelentek meg lakberendezési magazinokban.

2007
Ismét érdekes megbízást kaptam – Pozsonyi út, szépségszalon. A feladat egy „professzionális férfi szépségszalon” kialakítása volt, ami önmagában is elég provokatív elképzelésnek tűnt. A belsőépítészeti megoldásokkal egy ötcsillagos luxus lounge hangulatot hoztunk létre, a szalon minden egyes centimétere a legújabb nemzetközi trendeknek megfelelően lett tervezve. A Megrendelővel folyamatosan inspiráltuk egymást, az egyik legboldogabb tervezői időszakom volt.

 Nagyszerű dolog olyan Megbízónak dolgozni, aki elhivatottan hisz a sikerben. A hat hónap alatt, amíg a tervezés és a kivitelezés tartott, minden nap ezzel a feladattal foglalkoztam. A tervezés, a kivitelezés menedzselése, a gyártás előkészítés, a beszerzés és a költségvetés kordában tartása is a feladataim közé tartozott. A Tulajdonos nem csak a belsőépítészetre, hanem a PR-ra is nagy hangsúlyt fektetett, így ez a munkám sok neves belsőépítészeti lapban megjelent, sok ajánlást kaptam, mai napig keresnek meg ügyfelek a minőségi munka miatt.

2008.
A „Masculin MenSpa” befejezése utáni következő nagyobb projekt a LANG&KLEIN Bemutatóterem megtervezése és üzemeltetése volt, szintén az Újlipótvárosban. A kárpitos bútorral és lakberendezéssel foglalkozó bemutatóterem kialakítása ismét új területet nyitott előttem. Társként beletanultam az üzlet napi tevékenységébe, a kereskedelembe, a kárpitos bútorok gyártásába. Nagyon szerettem a Bemutatóterem hangulatát, a sok szép holmi között dolgozni. Egy üzlet fenntartása, üzemelése teljesen más irányú feladatokat kíván, mint egy belsőépítészeti vagy lakberendezési projekt kivitelezése. Nem beszélve a különbségről hogy szabadon válogathatok az ország dizájnboltjainak kínálatából, vagy azt kell beterveznem, amit forgalmazunk. Egyszer egy multi cég igazgatója mondta – a harmadik cégnél terveztem az irodáját – hogy van, aki felépít egy céget és van, aki működteti azt. Két évre volt szükség hogy rájöjjek, én alkotni, építeni szeretek, új dolgokat létrehozni és ennek a háttért, leginkább a saját tervezőiroda biztosítja.

2009
Lehetőséget kaptam a ViaSat3-on egy 12 részes TV műsorban a „Nagy Étteremalakítás” című átalakító show-t forgatni. Hetente 4-5 nap jutott egy projektre a tervezéstől a 3D-s látványtervek elkészítésére és forgatással nehezített kivitelezésre. Az étterem terveit, a beszerzést és a kivitelezők irányítását a producerrel együtt végeztük. Az összes addigi elképzelésemet átértékelte az elképesztő gyorsasággal és hihetetlenül alacsony költségkeretből készült napi 24 órás készenlétet igénylő forgatás. Hétfőn megnéztük a következő helyszínt „na ez lesz az…” napközben „ilyen volt” forgatás éjjel tervek elkészítése 3d-ben. Emlékszem rendszeresen a laptoppal az ölemben aludtam, amíg az elküldött vázlatokból a látványtervezőnk visszaküldte ellenőrzésre és módosításra a 3D-s terveket. Úgy nagyjából reggelre kellett készen lennünk – azután a profi sminkes törődése kárpótolt és az intravénás kávé lendületet adott… Kedd és szerda: bontás – forgatás – építés – beszerzés, csütörtök: beszerzés – forgatás – építés – berendezés. Csütörtök este: átadás – záró vacsora – ennyi volt.

A három hónap elmosta azt az illúziómat, hogy a lakberendezés csak hosszadalmas és drága úri huncutság lehet. A résztvevők profizmusát bizonyítva minden étterem adott határidőre elkészült, látványos átalakítási tervekkel és kivitelezéssel. Megtanultam a lehetőségekből a terveknek megfelelő megoldást percek alatt kiválasztani, azonnal dönteni, adott és nagyon szűkös büdzséből kreatívan kivitelezhető ötleteket „gyártani”.

2010-2011

Több belvárosi lakás tervezése és komplett kivitelezése magas színvonalon valósult meg, egy vidéki családi házhoz pedig a belsőépítészeti, lakberendezési tervdokumentációt készítettük el. Legújabban elkészült munkánk egy közel 3000nm-es élelmiszerüzlet és a mellette lévő kávézó – hamarosan átadásra kerül.

 Tervezőirodám a XIII. kerületben, Újlipótvárosban a Duna parton, az Újpesti rakparton található. Irodaként és bemutatóteremként működünk. 2010-ben új kollégával bővültünk, akivel a 3D-s látványterveket fotó realisztikus formában tudjuk házon belül elkészíteni. A lakberendezési tervezés mellett bútorokat, kárpitos bútorokat, lámpákat és egyéb kiegészítőket tervezünk, gyártatunk. A szükséges anyagminták, mintakollekciók, mintadarabok mind rendelkezésre állnak az irodában. Forgalmazunk francia, angol, német, olasz tapétákat, kárpitanyagokat, függönyanyagokat, több száz belsőépítészeti dizájn szakkönyvvel és magazinnal rendelkezünk.

Hiszem hogy alapvető emberi szükséglet a rendezett környezet. Azt gondolom kellő önismerettel bárki képes a személyiségének megfelelő teret létrehozni maga körül, ahol jól érzi magát. Ahogy a szakipari feladatokat sem mi magunk végezzük egy enteriőr kialakításánál is ésszerű döntés, lehet lakberendezőt vagy belsőépítészt fogadni. Pár órás tanácsadástól komplett, fotó-realisztikus tervek elkészítéséig számtalan lehetőség adódik lakberendezővel való együttműködésre. Munkáim során több jó ízlésű és kreatív Megrendelővel találkoztam. A megbízási feladatok is sokrétegűek voltak. Nincs különbség abban, hogy egy belvárosi „art deco” stílusú luxuslakást vagy egy szoros költségvetésű családi házat kell megtervezni, minden munkánkban a lehető legprofesszionálisabb kiszolgálásra törekszünk. Tervezőként alapvető elvárás, hogy szakmai kérdésekben informálunk, kreativitásunkat használjuk, a tervek valóra váltását segítjük. A profizmus talán ott mutatkozik meg, amikor az alkotó énünk önzését átlépve a figyelmünk fókuszába a Megrendelőt tudjuk állítani, az ő személyes igényeit tudjuk szinte észrevétlenül megvalósítani. Mai napig megtisztelőnek érzem, amikor pár órával a megismerkedésünk után egy Ügyfél rám bízza az álmait, megosztja velem a félelmeit, és pár hétig vagy akár éveken keresztül dolgozunk egy álom megvalósításán. Csábító, amikor azt hallom, hogy szabad kezet kapok a tervezésnél (a szabad költségkeret kicsit ritkább : ), de ennél sokkal nagyobb boldogság, amikor átadáskor az elégedett ügyfél mosolyog: „olyan nekem, mint a lelkem egy kis darabja”.

2011. december 21. LV

Megosztom, mert tetszik...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email